Vrijwilligers

1,2 miljoen werknemers van De Grootste Onderneming van Nederland doen meer dan 8 uur vrijwilligerswerk per week. Je bent vrijwilliger wanneer je niet verplicht en onbetaald werk verricht, voor anderen of voor de samenleving. Door jouw hulp blijven scholen, moskeeën, kerken, maatschappelijke organisaties en ziekenhuizen draaiende.

Hieronder maak je kennis met enkele vrijwilligers van De Grootste Onderneming van Nederland, lees je wat jouw rechten zijn als vrijwilliger en waar je terecht kunt voor meer informatie.

2x zoveel

Mensen zonder betaald werk besteden gemiddeld twee keer zoveel tijd aan vrijwilligerswerk.

1,2 miljoen

1,2 miljoen vrijwilligers werken bij De Grootste Onderneming van Nederland.

>8 uur

Onze vrijwilligers besteden meer dan 8 uur per week aan hun onbetaalde werk.

Onze vrijwilligers

Functie: Vrijwilliger bij ROZE50+

Gon

"Als vrijwilliger ga ik in gesprek met gemeenten en zorginstellingen en geef ik workshops om homoseksualiteit bespreekbaar te maken".

Functie: Vrijwilliger in een hospice

Johan

"Het vrijwilligerswerk levert mij een goed gevoel op. Je kunt door weinig te doen, veel betekenen voor mensen".

Functie: Vrijwilliger bij Stichting Humanitas

Nafiye

"Door vrijwilligerswerk voel ik me erg goed. Het geeft me het gevoel dat ik niet afgekeurd ben door de maatschappij".

Functie: Vrijwilliger in een restaurant

Babs

"Ik sta met een glimlach voor onze gasten klaar; als zij blij zijn, ben ik dat ook".

Functie: Vrijwilliger in de zorg

Annemarie

"Ik doe mijn vrijwilligerswerk als gastvrouw naast de zorg voor mijn kinderen en ouders. Het is heel dankbaar werk maar vooral ook heel inspirerend!"

Functie: Vrijwilliger in ouderenzorg

Pleuni

"Mijn vrijwilligerswerk heeft mij doen inzien wat belangrijk is in het leven, maar ook waar we als mens behoefte aan hebben".

Functie: Vrijwilliger bij het Rode Kruis

Kalai

"Ik heb bewust gekozen om parttime te werken omdat ik dan vrijwilligerswerk kan doen. Loon weegt niet op tegen de impact die je kan maken op iemands leven".

Jouw rechten als vrijwilliger

Vrijwilligers vergoeding

De organisatie waarvoor je vrijwilligerswerk doet is niet verplicht om hiervoor een vrijwilligersvergoeding te bieden. Dit mag echter wel. Het maximale bedrag dat je voor je vrijwilligerswerk mag verdienen is € 170 per maand en € 1.700 per jaar.

Onkosten vergoeding

Wanneer je een onkostenvergoeding krijgt (gebaseerd op daadwerkelijk gemaakte kosten tijdens je werk), hoef je hier geen premie of belasting over te betalen.

WW-uitkering

Je hebt het recht om je eventuele WW-uitkering te behouden wanneer je vrijwilligerswerk doet. Hiervoor zijn wel enkele voorwaarden vastgesteld. Kijk deze video van het UWV om te zien wat je rechten en plichten precies zijn.

Vrijwilligers verzekering

99% van de Nederlandse gemeenten biedt een vrijwilligersverzekering. Dit betekent dat zij mensen uit hun gemeente verzekeren bij vrijwilligerswerk. Wil je een aanvullende verzekering afsluiten? Kijk dan eerst op de website van jouw gemeente om uit te zoeken wat zij al voor jou dekken.

Op het Platform Vrijwillige Inzet van de NOV vind je al het nieuws en de informatie over vrijwilligerswerk. Kijk hier als je meer wilt weten over wetten en regels, in gesprek wil met andere vrijwilligers of op zoek bent naar vrijwilligerswerk.

 

Lees meer

Op de website van de Rijksoverheid worden beleidsplannen, wetten en regels uitgelegd voor burgers en bedrijven. Je vindt hier alle regels en wetten waar je aanspraak op kunt doen als vrijwilliger.

 

Lees meer